Grekland: skolprotester och ökad smitta – regeringen är pressad

Den grekiska regeringen är hårt ansatt av den senaste tidens pandemiutveckling. Under september har landet hittills drabbats av 100 dödsfall medan det totala antalet dödsfall ligger på drygt 350.

Ett av de största problemen har varit hanterandet av skolöppningen. Inför skolstarten infördes tvång på ansiktsmask och regeringen gjorde klart för att man var redo för lokala nedstängningar ifall smittspridningen skulle öka.

Och så har det blivit. Just nu har över 100 skolor tvingats stänga på grund av coronasmitta. Samtidigt pågår stora protester från politiskt organiserade elever. De kräver att fler personal anställs, att klasserna inte överstiger 15 elever och att städarbetarna får mer resurser. Det räcker inte att bara förlita sig på munskyddet, menar eleverna.

– Vi lever i en tragisk vardag där den grekiska skolan inte kan försäkra elevernas jämlikhet när det kommer till utbildning, hälsa och säkerhet, säger en av föräldrarna bakom förbundet för föräldrar till grekiska studenter, till tvxs.gr.

Protester och ockupationer

I flera grekiska städer har skolor tagits över av elever. Det talas om hundratals ”ockupationer” i hela landet (främst Aten, Thessaloniki och Kreta) där eleverna inte vill att undervisningen fortgår under rådande omständigheter.

– Kravet vi har är att lösa de problem som alltid funnits i Grekland. Vi vill ha fler lärare, mindre klasser och att förfallet av utbildningen upphör. Logiken är på vår sida, säger en av eleverna till tvxs.gr.

Från regeringens håll är tongångarna inte positiva till utvecklingen.

– Ockupationerna kommer inte att lösa något. Vi förstår deras ställning, men dialogen måste ske med öppna skolor och det går inte att hur som helst bestämma vem som ska ha tillgång till utbildning, säger Niki Kerameos, utbildningsminister, till dagstidningen Kathimerini.

Den olämpliga hälsningen

Som om allt detta inte vore nog så startade en video tidigare i veckan stora diskussioner i Grekland. Där syntes hur en munskyddslös Nikos Hardalias, vice civilförsvarsminister, hälsade på en präst genom att kyssa hans hand. Videon väckte starka reaktioner hos många greker, men Hardalias själv bortförklarade händelsen med att han hade tagit av sig skyddet för att dricka vatten.

Nikos Hardalias är för övrigt en av de stora förespråkarna till det obligatoriska munskyddet. Han har själv även uttalat sig om att de elever som inte bär mask ska förbjudas från att delta i skolundervisningen.

Precis som i flera andra europeiska länder splittrar kravet befolkningen. Från mediernas håll rapporteras det om ”mask- och pandemiförnekare”, medan det från motståndarnas håll mer handlar om moraliska argument varför kravet är oetiskt.

Framöver lär utmaningarna för det grekiska samhället fortsätta. Enligt regeringen kommer nästa vecka bli avgörande. Om inte de återinförde åtgärderna bär frukt och får smittspridningen att minska finns det risk för en mer omfattande nedstängning av landet.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

10 + sju =